buitenland

Turkije wil doodstraf weer invoeren

Door ANP - 29 oktober 2016

ISTANBUL (ANP) – Turkije wil de doodstraf weer invoeren. President Erdogan verklaarde zaterdag dat de regering een wetsontwerp in die richting voorbereidt dat snel zal worden ingediend.

,,Ik denk dat het parlement met de wet zal instemmen en dat ik, als ik hem voorgelegd krijg, hem zal ondertekenen”, aldus het staatshoofd in een rede in Istanbul die door de Turkse televisie werd uitgezonden.

Sinds de mislukte staatsgreep van 15 juli heeft Erdogan meermalen gezinspeeld op de doodstraf voor de coupplegers en hun handlangers. Het Turkse parlement schrapte de doodstraf in 2004 tijdens de voorbereidingen op de onderhandelingen met de EU over toetreding. De unie heeft al laten weten dat overleg meteen te stoppen als Turkije de straf weer invoert.