buitenland

Veel schade na aardbevingen in Italië

Door ANP - 27 oktober 2016

ROME (ANP) – De aardbevingen die woensdag Centraal-Italië troffen hebben veel schade aangericht. Een aantal mensen raakte gewond, maar slechts enkelen moesten naar het ziekenhuis. Niemand kwam om, aldus het departement voor burgerbescherming.

In totaal vonden er drie serieuze bevingen plaats, in kracht uiteenlopend van 4,9 tot 6,1. Italië is vooral opgelucht dat, in tegenstelling tot de dodelijke beving eerder dit jaar, niemand is omgekomen. Een beving in hetzelfde gebied in augustus kostte aan bijna driehonderd mensen het leven.

In Visso, een van de grotere plaatsen die getroffen werden, zijn vooral gebouwen ingestort die in augustus al beschadigd raakten, zei de burgemeester. ,,Het is een nare toestand en je kan de schade duidelijk zien, maar ik kan gelukkig melden dat het beter is dan het lijkt. We hebben geen slachtoffers, niemand raakte ernstig gewond en niemand wordt vermist”, zei Giuliano Pazzaglini.

De regering heeft direct 40 miljoen euro uitgetrokken om de gevolgen van de aardbeving op te vangen. Premier Matteo Renzi bracht donderdag een bezoek aan het getroffen gebied. ,,De gehele bevolking staat achter jullie”, zei hij tegen lokale bestuurders en ambtenaren in Camerino.

Renzi hamerde erop dat het van cruciaal belang is gebouwen bevingsbestendig te maken. De premier wil dat overheidsuitgaven om scholen te versterken niet door Brussel worden meegeteld in het kader van de Europese begrotingsregels.