buitenland

Vier aanhoudingen bij terreuronderzoek België

Door ANP - 18 oktober 2016

BRUSSEL (ANP) – De Belgische politie heeft dinsdagochtend vijftien huizen doorzocht in een onderzoek naar terrorisme. Vier van de vijftien mensen die werden meegenomen voor verhoor, worden verdacht van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, waaronder financiering. Dat laat het federaal parket weten.

Een van de vier opgepakte verdachten is volgens Belgische media een broer van Hicham Chaïb, de voormalige rechterhand van Sharia4Belgium-leider Fouad Belkacem. Chaïb vertrok in 2013 naar Syrië om zich aan te sluiten bij terreurorganisatie Islamitische Staat. De Antwerpenaar zou zich inmiddels in Raqqa hebben opgewerkt tot hoofd van de religieuze politie. In België is hij bij verstek veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf wegens het aanzetten tot terreuraanslagen. Chaïb was ook te zien op een video vlak na de aanslagen in Brussel in maart, waarin hij de aanslagen verheerlijkte en daarna een man door het hoofd schoot.

Het viertal wordt voorgeleid aan een rechter gespecialiseerd in terrorisme. Enkele verdachten wilden volgens het parket mensen rekruteren om naar Syrië te gaan om zich daar aan te sluiten bij IS.

De huiszoekingen vonden plaats in onder meer Gent en Antwerpen. Er werden geen wapens of explosieven aangetroffen. Het Openbaar Ministerie laat weten dat er vooralsnog geen verband is met de aanslagen van 22 maart op de luchthaven in Zaventem en in metrostation Maalbeek in Brussel.