buitenland

Vredesbesprekingen Colombia hervat

Door ANP - 04 oktober 2016

HAVANA/BOGOTA (ANP/RTR) – De Colombiaanse regering en de marxistisch guerrillaorganisatie FARC zijn dinsdag teruggekeerd aan de onderhandelingstafel in Havana. Zij ondertekenden vorige week het vredesakkoord, bereikt na vier jaren van moeilijk overleg, maar werden zondag pijnlijk teruggefloten door de bevolking. Een kleine meerderheid wees het verdrag in een referendum af omdat de voorwaarden te mild zouden zijn voor FARC-leden.

Dat was een onverwacht dramatisch wending voor zowel president Juan Manuel Santos als de opstandelingen, die na 52 jaar oorlog bereid waren de wapens neer te leggen. Beide partijen bleven het erover eens dat er eindelijk vrede moet komen in Colombia. Ze gaan nu proberen op Cuba de impasse te doorbreken en een oplossing te vinden die voor iedereen aanvaardbaar is. Het staakt-het-vuren in het Zuid-Amerikaanse land houdt tot dusver stand.