buitenland

Zuid-Afrika wil zich terugtrekken uit ICC

Door ANP - 21 oktober 2016

PRETORIA (ANP/RTR) – Zuid-Afrika wil zich terugtrekken uit het Internationaal Strafhof (ICC), omdat het lidmaatschap een actieve diplomatie in de weg staat. Dat heeft minister van Justitie Michael Masutha vrijdag gezegd.

De regering zal binnenkort bij het parlement een wetsvoorstel indienen om de ondertekening van het Statuut van Rome, waarmee het ICC werd opgericht, in te trekken, zei Masutha. Hij zei dat de uitvoering van het verdrag ,,in strijd en niet in overeenstemming” is met de Zuid-Afrikaanse wet aangaande diplomatieke onschendbaarheid en privileges.

Aanleiding voor het besluit is de zaak rond de Sudanese president Omar al-Bashir, die vorig jaar Zuid-Afrika bezocht. De Zuid-Afrikaanse regering legde toen een rechterlijk bevel naast zich neer om Bashir te arresteren. Zuid-Afrika was daar volgens de rechter toe verplicht, omdat Bashir door het strafhof was aangeklaagd op verdenking van oorlogsmisdaden en volkenmoord in de regio Darfur.

Verenigde Naties

Zuid-Afrika heeft de Verenigde Naties al in kennis gesteld dat het zich uit het in Den Haag gevestigde ICC terugtrekt. De uittreding zou over een jaar haar beslag moeten krijgen.

Mensenrechtenorganisaties reageren geschokt op het Zuid-Afrikaanse besluit. Amnesty International is diep teleurgesteld. ,,Met deze stap verraadt het land miljoenen slachtoffers van de grofste mensenrechtenschendingen en ondermijnt het de internationale rechtspraak.” Human Rights Watch zei dat het besluit blijk geeft van ,,ontstellende minachting voor de rechtspraak”.

Burundi

Bij het in 2002 geopende hof zijn 124 landen aangesloten. Burundi heeft als eerste aangegeven het lidmaatschap op te zeggen. Het ICC is het eerste tribunaal met permanente internationale bevoegdheid om volkenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden te vervolgen.

Veel Afrikaanse landen vinden dat het strafhof oneerlijk te werk gaat. Het ICC zou het vizier te veel richten op Afrikaanse landen. Sinds de oprichting van het ICC zijn enkel Afrikanen gedaagd.