buitenland

15 landen willen wapenbeheersing Rusland

Door ANP - 25 november 2016

BERLIJN (ANP) – Vijftien Europese landen hebben zich aangesloten bij Duitsland, dat oproept snel een nieuwe deal te sluiten met Rusland over wapenbeheersing. Het gaat om landen die aangesloten zijn bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), waaronder Nederland. De landen geven naar verwachting later op vrijdag hierover een officiële verklaring af.

Ze willen voorkomen dat er een nieuwe wapenwedloop komt in Europa en maken zich zorgen, na de acties van Rusland in Oekraïne en De Krim.

In de Duitse krant Die Welt zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier ,,Europa’s veiligheid is in gevaar” en ,,Hoe moeilijk de relatie met Rusland ook is, er is meer overleg nodig en niet minder”.

De minister riep al in augustus op om zo snel mogelijk een deal te sluiten met Rusland over wapens, om te voorkomen dat de relatie nog verder onderkoeld raakte.

Steinmeier is de sociaaldemocratische kandidaat voor de functie van Bondskanselier na de verkiezingen volgend jaar.