buitenland

Aanval IS op stad ten zuiden van Mosul

Door ANP - 04 november 2016

BAGDAD (ANP/RTR) – Strijders van Islamitische Staat hebben vrijdag een moskee en enkele woonhuizen ingenomen in Shirqat. Daarbij zijn volgens de plaatselijke politie zeven soldaten van het leger en strijders van een sjiitische militie gedood. De actie lijkt bedoeld om de aandacht van regeringstroepen en milities, die bezig zijn met een offensief tegen het IS-bolwerk Mosul, af te leiden.

Shirqat ligt ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Mosul. IS-strijders staken rond 03.00 uur lokale tijd de Tigris over, bezetten de moskee en verspreidden zich in de smalle straatjes. De autoriteiten kondigden een uitgaansverbod af en kregen versterkingen van de Hashid Shaabi, de sjiitische Volksmobilisatiebrigade.

IS heeft na de start van het offensief op Mosul op 17 oktober meerdere afleidingsaanvallen uitgevoerd, onder meer op Kirkuk en Rutba. Het Iraakse leger drong donderdag vanuit het oosten dieper door in Mosul.