buitenland

Aardbeving schrikt El Salvador op

Door ANP - 24 november 2016

SAN SALVADOR (ANP) – Een aardbeving met een kracht van 7.2, later bijgesteld tot 7.0, heeft donderdag grote delen van Midden-Amerika opgeschrikt. Het epicentrum lag volgens de Amerikaanse geologische dienst in de Stille Oceaan ongeveer 150 kilometer ten zuidwesten van Puerto Triunfo in El Salvador op een diepte van 33 kilometer. Er is een waarschuwing uitgegaan voor tsunami’s in een gebied van 300 kilometer.

De regering in San Salvador gaf opdracht de bewoners van de dorpen en steden aan zee te evacueren. Ook de kusten van Honduras en Nicaragua lopen gevaar. In dat laatste land riep president Daniel Ortega de noodtoestand uit. Reddingsdiensten waren al in de hoogste staat van paraatheid gebracht wegens de nadering van tropische storm Otto vanuit het oosten. Deze nam nog in kracht toe en kwam donderdag als orkaan aan land met windsnelheden tot 175 km per uur.

Het zuiden van Nicaragua en het noorden van Costa Rica werden het zwaarst getroffen. In de meest bedreigde Caribische streken waren duizenden mensen uit voorzorg al naar veiliger oorden gebracht omdat rekening werd gehouden met overstromingen.

Openbaar leven

De Costa-Ricaanse krant La Nación meldde dat bijna 1200 huizen beschadigd zijn geraakt. Ook de infrastructuur – wegen, een brug, twee dammen en de watervoorziening – heeft ernstig te lijden gehad van het noodweer. De regering in San José besloot alle ambtenaren donderdag en vrijdag vrij te geven en riep het bedrijfsleven op hetzelfde te doen. Het openbaar leven kwam vrijwel tot stilstand.

Er zijn nog geen meldingen over slachtoffers.