buitenland

Alle ogen op Merkel bij vergadering partijtop

Door ANP - 18 november 2016

BERLIJN (ANP/DPA) – Gaat Angela Merkel voor een vierde termijn als bondskanselier? Mogelijk geeft de vrouw die Duitsland sinds 2005 leidt zondagavond antwoord op die prangende vraag, zo schatten Duitse media en politici in. Die dag komt het partijbestuur van Merkels CDU bijeen. De partij kondigde vrijdag aan dat de bondskanselier zondagavond een persconferentie geeft.

Prominente CDU-politici hebben al duidelijk gemaakt dat zij graag Merkel weer als lijsttrekker zien bij de verkiezingen van volgend jaar. Vicevoorzitter Julia Klöckner en buitenlandwoordvoerder Norbert Röttgen gingen een stap verder en hebben verklaard dat Merkel doorgaat. De bondskanselier zelf heeft echter nog geen uitsluitsel gegeven. Als ze besluit door te gaan, is het zeer onwaarschijnlijk dat iemand uit haar christendemocratische partij zich als tegenkandidaat zal opwerpen.

Sommige bestuursleden vinden het partijcongres een geschiktere plaats voor Merkel om zich al dan niet kandidaat te stellen. Dat wordt op 6 en 7 december in Essen gehouden.