buitenland

Brussel wil miljarden in Defensiefonds Europa

Door ANP - 30 november 2016

BRUSSEL (ANP) – De lidstaten van de Europese Unie moeten geld steken in het gezamenlijk ontwikkelen en aankopen van wapens. Uit een nog op te richten Europees Defensiefonds zou op termijn jaarlijks 5 miljard euro aan bijvoorbeeld drones, helikopters en schepen kunnen worden uitgegeven.

De Europese Commissie presenteerde woensdag een actieplan voor de Europese defensie waardoor de lidstaten hun geld veel efficiënter kunnen inzetten. Als landen minder op eigen houtje aankopen doen, zou dat jaarlijks tussen de 25 en 100 miljard euro kunnen schelen. Ze kunnen voor gezamenlijke aanbestedingen lenen uit het fonds.

De commissie wil dat het jaarlijkse onderzoeksbudget naar bijvoorbeeld electronica, encryptie of robotica tot 2020 90 miljoen per jaar gaat bedragen. Voor de periode daarna denkt Brussel aan jaarlijks een half miljard euro.