buitenland

China grijpt kans die Trump laat liggen

Door ANP - 23 november 2016

SANTIAGO (ANP) – Nu de gekozen Amerikaanse president Donald Trump zo snel mogelijk af wil van TPP, speelt de Chinese president Xi Jinping hier handig op in, door de banden met Latijns-Amerika flink aan te halen. Hij wil juist meer halen uit het vrijhandelsverdrag tussen twaalf landen rond de Stille Oceaan.

Op een congres in het Chileense Santiago, het eerste Chinees-Latijns-Amerikaanse congres voor medialeiders, gaf de Chinese president dinsdag (lokale tijd) een toespraak waarin hij de hoop uitsprak dat China en Latijns-Amerika nauwer gaan samenwerken.

,,We moeten van elkaar leren”, aldus de Chinese leider ,,en de dialoog en samenwerking versterken”. In het presidentiële Moneda-paleis zei hij verder dat Chili en China moeten zorgen voor een Aziatisch-Pacifische vrijhandelszone.

Meer dan 200 leiders uit China, Latijns-Amerikaanse en Caribische landen namen deel aan de top.