buitenland

China presenteert stealthgevechtsvliegtuig

Door ANP - 01 november 2016

PEKING (ANP/DPA) – China heeft dinsdag zijn nieuwe gevechtsvliegtuig met stealth-technologie officieel gepresenteerd. De staatsmedia meldden dat twee toestellen van het type J-20 een paar rondjes hebben gevlogen tijdens een show in Zhuhai, in het zuiden van het land.

De ontwikkeling van een eigen straaljager die moeilijk te detecteren is met radarsystemen begon vijf jaar geleden. Dat was een belangrijk onderdeel van een ambitieus programma om het Chinese leger te moderniseren. President Xi Jinping kondigde vorig jaar aan het aantal parate troepen met 300.000 man terug te brengen tot 2 miljoen en in plaats daarvan te investeren in technisch geavanceerd wapentuig.

Op de luchtvaartshow was ook het nieuwe militaire transportvliegtuig Y-20 te zien en de CH-5, de grootste drone waarover China beschikt voor aanvalsoperaties. Peking stopt niet alleen veel geld in de luchtmacht, maar ook in de marine. Momenteel wordt het eerste Chinese vliegdekschip gebouwd.