buitenland

Franse terreurverdachten aangestuurd door IS

Door ANP - 25 november 2016

PARIJS (ANP/RTR) – De vijf mannen die vorige weekeinde werden opgepakt in Frankrijk werden aangestuurd door Islamitische Staat vanuit Irak en Syrië. Dat heeft het Franse openbaar ministerie vrijdag gezegd. De mannen, vier Fransen en een Marokkaan, stonden in contact met de terreurbeweging via gecodeerde berichten. Bovendien werden bij huiszoekingen documenten aangetroffen waaruit bleek dat de mannen trouw hadden gezworen aan IS.

Het vijftal werd vrijdag voorgeleid aan de rechter in Parijs. De hoofdaanklager zei dat naast de documenten ook wapens werden aangetroffen en instructies hoe de mannen aan wapens konden komen, schrijft de Franse krant Le Figaro. Ze waren volgens justitie van plan om op 1 december aanslagen te plegen in en rond Parijs. Doelwitten waren onder andere het hoofdkantoor van de binnenlandse veiligheidsdienst, het hoofdbureau van de recherche en een gerechtsgebouw op de Champs-Elysées. De terreurverdachten, die zondag werden opgepakt in Marseille en Straatsburg, hadden ook Disneyland op het oog.

Sinds begin 2015 zijn bij aanslagen van islamistische extremisten in Frankrijk meer dan 230 mensen om het leven gekomen.