buitenland

Geen Duits asiel voor gedeserteerde Amerikaan

Door ANP - 17 november 2016

MÜNCHEN (ANP) – Een Amerikaanse soldaat die deserteerde omdat hij niet opnieuw naar Irak wilde, heeft geen recht op asiel in Duitsland. André Shepherd kreeg donderdag nul op het rekest van de bestuursrechter in München, waar hij een procedure had aangespannen tegen de afwijzing van zijn aanvraag door de immigratiedienst.

Shepherd, nu 39, deserteerde in 2007. Hij liep weg bij een Amerikaans steunpunt in Beieren, omdat hij ,,niet wilde deelnemen aan Amerikaanse oorlogsmisdaden in Irak”. Maar volgens de rechter heeft hij andere mogelijkheden om te voorkomen dat hij bij zulke misdaden betrokken zou raken onbenut gelaten. Hij had bijvoorbeeld om overplaatsing kunnen vragen of zijn ontslag kunnen indienen. In plaats daarvan verlengde hij tot twee keer toe zijn contract. De soldaat voerde aan dat hij had getekend omdat hij de toezegging had gekregen van een officier dat hij niet nog eens naar Irak zou hoeven.

Een organisatie die de militair bijstaat, noemde het vonnis vooringenomen en kondigde beroep aan.