buitenland

Geen snelle sluiting Zwitserse kerncentrales

Door ANP - 27 november 2016

ZÜRICH (ANP/RTR) – De Zwitserse bevolking lijkt zich in een referendum op zondag uit te spreken tegen een versnelde sluiting van de vijf kerncentrales in het land. Volgens een voorlopige uitslag verwerpt een meerderheid van 55 procent van de stemmers het voorstel.

De Zwitsers zijn vooral bezorgd over het verlies van onafhankelijkheid bij de energievoorziening als de kerncentrales snel gesloten worden. De Zwitserse regering en energiesector waren daarom tegenstander van het voorstel. De centrales zouden in de periode tot en met 2029 gefaseerd buiten werking worden gesteld als het initiatief zou slagen.

De Zwitserse regering kondigde in de nasleep van de Japanse kernramp in 2011 plannen aan om geleidelijk alle kerncentrales te sluiten en te vervangen door hernieuwbare energiebronnen. Er is echter geen deadline voor die plannen gegeven.