buitenland

Hoge opkomst voorverkiezing Franse partij

Door ANP - 27 november 2016

PARIJS (ANP) – De belangstelling voor de voorverkiezing van een centrumrechtse leider in Frankrijk, in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van volgend jaar, is groot. Zondag zijn er op het middaguur 10 tot 15 procent meer stemmen uitgebracht dan een week geleden, meldden Franse media.

Toen was de opkomst al hoger dan verwacht. Bijna vier miljoen Fransen gaven te kennen wie de centrumrechtse partij Les Républicains zou moeten gaan leiden, of wie juist niet. Ex-president Nicolas Sarkozy kreeg verrassend weinig stemmen en is onmiddellijk uit de politiek gestapt.

Ex-premier François Fillon leek aanvankelijk in peilingen geen kans te maken, maar won een week geleden verrassend met 44 procent van de stemmen. Hij versloeg zo ook ruim zijn rivaal van zondag (27 november), ex-premier Alain Juppé.