buitenland

‘Honderden manieren om Castro te vermoorden’

Door ANP - 26 november 2016

HAVANA (ANP) – De Amerikaanse geheime dienst CIA verzon vele manieren om Fidel Castro te vermoorden. Een aantal daarvan werd in 2006 belicht in een Britse documentaire.

De methoden die werden bedacht varieerden van exploderende sigaren, bommen in schelpen in een gebied waar Castro vaak ging duiken tot de inzet van femmes fatales. Ook werden manieren verzonnen om Castro te bedwelmen met lsd-gas, zijn duikerspak te drenken in gif, of hem gif in te spuiten met een vulpen.

Fabián Escalante, voormalig hoofd van het Cubaanse inlichtingendienst en de man die tot taak had Fidel Castro te beschermen, zei dat bij de Cubaanse veiligheidsdiensten meer dan zeshonderd plannen en samenzweringen bekend waren.

De meeste daarvan dateerden van de eerste helft van de jaren zestig en kwamen uit de koker van de CIA. Vanaf de jaren zeventig kwamen de plannen voornamelijk van Cubaanse ballingen, al dan niet getraind door de CIA. Die schakelde zelfs de maffia in, die door de revolutie veel belangen in hotels en casino’s in Havana had verloren, in de hoop dat die zou slagen waar zo veel anderen hadden gefaald.