buitenland

IS-leider roept op Mosul te verdedigen

Door ANP - 03 november 2016

BAGDAD (ANP) – In een audioboodschap heeft Abu Bakr al-Baghdadi, de geestelijk leider van Islamitische Staat (IS), de inwoners in en rondom de Iraakse stad Mosul donderdag opgeroepen te strijden tegen de ,,vijanden van god”. Daarnaast vraagt hij aan zelfmoordterroristen verwoesting aan te richten in de landen van de ongelovigen.

Het is de eerste audioboodschap van de leider van het zelfbenoemde kalifaat sinds de door de VS gesteunde Iraakse troepen een offensief zijn begonnen om Mosul terug te veroveren. In een monoloog van 31 minuten laat Al-Baghdadi weten vertrouwen in de overwinning te houden. ,,Deze (..) totale oorlog en heilige oorlog die Islamitische Staat momenteel uitvecht, steunt ons in ons geloof en is een voorstadium van de overwinning.”

Daarnaast heeft de geestelijk leider IS-strijders opgeroepen Turkije binnen te vallen. De soldaten moeten ,,het vuur van hun woede” loslaten op de Turkse troepen die in Syrië vechten en moeten de strijd vervolgens voortzetten in Turkije. Ook in Saudi-Arabië moeten de volgelingen volgens de IS-leider aanval na aanval plegen op veiligheidstroepen, regeringsleiders en leden van de koninklijke familie ,,omdat het land heult met de ongelovige naties in de strijd tegen de islam en de soennitische moslims in Irak en Syrië”.

Volgens Al-Baghdadi is het kalifaat niet verzwakt door de dood van enkele hoge bevelhebbers als Abu Muhammad al-Adnani en Abu Muhammad al-Furqan. Beiden werden eerder dit jaar door luchtaanvallen van de VS gedood.