buitenland

Jacob Zuma blijft president van Zuid-Afrika

Door ANP - 29 november 2016

JOHANNESBURG (ANP/RTR) – Jacob Zuma kan aanblijven als president van Zuid-Afrika. Het dagelijks bestuur van regeringspartij ANC sprak ruim twee dagen over een motie van wantrouwen tegen Zuma, maar steunde die uiteindelijk niet. De motie kwam van vier van Zuma’s eigen ministers.

Secretaris-generaal Gwede Mantashe van het ANC zei dinsdag dat de zaak intensief en open was besproken. Er was echter geen meerderheid om de 74-jarige Zuma weg te werken. De president is sinds 2009 aan de macht. Hij wordt al jaren achtervolgd door een reeks financiële schandalen die onder meer te maken hebben met corruptie, fraude en witwassen.

Zuma stond voor dergelijke praktijken al eens voor de rechter, maar die zette een streep door de zaak vanwege vormfouten. In een zaak wegens verkrachting werd de president vrijgesproken. De toenmalige president Thabo Mbeki schoof in 2005 zijn vice-president Jacob Zuma aan de kant wegens corruptieverdenkingen.

Het huidige mandaat van Zuma als president loopt in 2019 af.