buitenland

Jüri Ratas nieuwe premier Estland

Door ANP - 21 november 2016

TALLINN (ANP/DPA) – Nog geen twee weken nadat de liberaal Taavi Rõivas werd weggestuurd na een motie van wantrouwen, heeft Estland alweer een nieuwe premier. Het parlement koos Jüri Ratas maandag als regeringschef. De 38-jarige voorman van de links georiënteerde centrumpartij kreeg steun van 53 van de 93 afgevaardigden.

Ratas was vicevoorzitter van de Kamer. In zijn openingsrede noemde hij de demografische ontwikkeling, de stagnerende economie, de groeiende ongelijkheid en de veiligheidssituatie als de grootste uitdagingen voor Estland. Aan het buitenland- en defensiebeleid wil hij niets veranderen. Het lidmaatschap van de EU en de NAVO is voor de Baltische staat de beste garantie voor zekerheid.

Ratas, die zondag van president Kersti Kaljulaid de opdracht kreeg een nieuw kabinet te vormen, gaat leiding geven aan een coalitie van drie partijen, met verder de sociaaldemocraten en de conservatieve alliantie.