buitenland

Juncker: strenge ethische code voor Commissie

Door ANP - 05 november 2016

BRUSSEL (ANP/Belga/RTR) – De ethische code van de Europese Commissie moet aangescherpt worden. Dat zegt de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zaterdag in een interview met de Belgische krant Le Soir.

Juncker doet de uitspraken nadat zijn voorganger José Manuel Barroso onder vuur kwam te liggen over zijn aanstelling bij de zakenbank Goldman Sachs. Juncker zelf kreeg kritiek over de manier waarop hij deze zaak aanpakte.

De Luxemburgse ex-premier wil nu strengere regels voor oud-commissarissen. Die zouden nog tot twee jaar na hun mandaat toestemming moeten vragen aan de Commissie om bij een commercieel bedrijf te gaan werken. Nu is die termijn achttien maanden. Voor de voorzitter van de Commissie zou die periode zelfs drie jaar moeten duren.