buitenland

Juncker wil strengere gedragscodes Brussel

Door ANP - 23 november 2016

BRUSSEL (ANP) – Oud-EU-commissarissen moeten in de toekomst niet meer anderhalf maar twee jaar wachten voor ze een nieuwe baan kunnen aannemen. Voor de oud-voorzitters van de Europese Commissie wordt de ‘afkoelingstermijn’ van twee naar drie jaar verlengd.

Dat stelt de voorzitter van de commissie, Jean-Claude Juncker, woensdag in een brief voor aan de voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz. Juncker schrijft de huidige gedragscode voor oud-commissieleden strenger te willen maken ,,in het licht van recente ervaringen met leden van de vorige commissie.” Juncker wil ,,de hoogst mogelijke ethische normen” om belangenverstrengeling te voorkomen.

De gedragscode ligt onder vuur sinds oud-voorzitter José Manuel Barroso deze zomer bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs ging werken, en bekend werd dat oud-commissaris Neelie Kroes tijdens haar termijn een bestuursfunctie had verzwegen bij een bedrijf op de Bahama’s.