buitenland

Meer bevoegdheden antiterreureenheid VS

Door ANP - 25 november 2016

WASHINGTON (ANP) – De Amerikaanse president Barack Obama geeft meer bevoegdheden aan de elite-eenheid die is belast met de strijd tegen het terrorisme. Regeringsmedewerkers gaan er vanuit dat de medewerkers van het Joint Special Operations Command (JOSC) vaker missies tegen terreurgroepen over de hele wereld gaan uitvoeren, aldus The Washington Post vrijdag.

Volgens de krant zou de JOSC ook inlichtingen en adviezen kunnen gaan verstrekken aan inlichtingendiensten en de strijdkrachten van westerse bondgenoten. Ook zouden er met de westerse partners gezamenlijke operaties kunnen worden uitgevoerd.

De JOSC was in 2011 betrokken bij het ombrengen van Osama bin Laden, de leider van het terreurnetwerk al-Qaeda. De afgelopen jaren voerde de elite-eenheid clandestiene operaties uit in Irak, Syrië en Libë. De Amerikaanse autoriteiten vrezen dat als Islamitische Staat uit Irak en Syrië wordt verdreven, aanhangers van de terreurbeweging zich over een groot aantal landen gaan verspreiden.