buitenland

Moordenaar Cox verzamelde nazimateriaal

Door ANP - 21 november 2016

LONDEN (ANP/RTR) – De 53-jarige man die verdacht wordt van de moord op het Britse parlementslid Jo Cox koesterde nazisympathieën. De politie heeft in zijn huis onder meer het beeld van een adelaar met hakenkruis gevonden en tientallen boeken die Hitler en het Derde Rijk verheerlijken. Dat heeft de openbaar aanklager maandag tijdens de rechtszaak bekendgemaakt.

De vermoedelijke dader verzamelde behalve rechts extremistisch materiaal tevens krantenknipsels over Cox, waaronder een uitgeprint artikel dat ze schreef voor een lokale krant. Ze legde daarin uit waarom ze vond dat Groot-Brittannië in de EU moest blijven. Cox (41) werd in de Noord-Engelse stad Birstall op straat doodgeschoten en ook nog verscheidene keren met een mes gestoken. Dat gebeurde een week voor het referendum over brexit.