buitenland

Moskou ziet presidentschap Fillon wel zitten

Door ANP - 22 november 2016

MOSKOU (ANP/DPA) – De Franse presidentskandidaat François Fillon moet de centrumrechtse voorverkiezingen nog winnen, maar kan al rekenen op goedkeuring uit Rusland. Volgens een woordvoerder van het Kremlin bewaart Vladimir Poetin warme herinneringen aan het premierschap van de politicus. Fillon won zondag de eerste ronde van de voorverkiezingen bij de Franse Republikeinen.

Fillon werkte als premier hard aan een goede verstandhouding met Moskou, liet woordvoerder Dmitri Peskov weten aan het Russische persbureau Tass. Als de rechts-liberaal president wordt, zou die samenwerking nog inniger kunnen worden.

Aleksej Poesjkov, voorzitter van de commissie voor Buitenlandse Zaken van de Doema, rept zelfs van een einde aan de ‘tandem’ Berlijn-Parijs na een verkiezingsoverwinning van Fillon. Duitsland en Franrkijk vormen in dat geval niet langer één front tegen Rusland.

Fillon was tussen 2007 en 2012 premier van Frankrijk, tijdens het presidentschap van de zondag verslagen Nicolas Sarkozy.