buitenland

Nieuw omhulsel kerncentrale Tsjernobyl af

Door ANP - 29 november 2016

TSJERNOBYL (ANP) – Het nieuwe omhulsel voor de zwaarbeschadigde kerncentrale van Tsjernobyl komt dinsdag op zijn definitieve plaats. Het grootste beweeglijke bouwsel ter wereld is de afgelopen tijd centimeter voor centimeter naar de kerncentrale toegeschoven, door een mechaniek van het Nederlandse bedrijf Mammoet.

Het stalen gevaarte moet gedurende de komende honderd jaar voorkomen dat er nog radioactieve straling ontsnapt. De oude betonnen sarcofaag die direct na de kernramp in 1986 over de centrale werd gelegd, begon af te brokkelen.

Dertig jaar geleden vond in reactor 4 van de Oekraïense kerncentrale een meltdown plaats, waardoor de grootste milieuramp uit de geschiedenis plaatsvond.

Het nieuwe omhulsel is 165 meter lang, 260 meter breed en 110 meter hoog en ziet eruit als een immense vliegtuighangar. De nieuwe isolatie van de kerncentrale kost zeker 2,1 miljard euro. Voor die financiering was buitenlandse hulp nodig.