buitenland

Nieuw vredesakkoord Colombia ondertekend

Door ANP - 24 november 2016

BOGOTA (ANP) – De Colombiaanse president Juan Manuel Santos en Rodrigo Londono namens de rebellenbeweging FARC hebben donderdag hun handtekening gezet onder het herziene vredesakkoord dat een einde moet maken aan 52 jaar oorlog.

Dat gebeurde tijdens een veel soberder ceremonie dan vorig maand toen de eerste versie werd bekrachtigd. Deze werd echter onverwacht door de bevolking in een referendum naar de prullenbak verwezen omdat het te vergevingsgezind was ten opzichte van de marxistische opstandelingen. Oppositieleider Alvaro Uribe voerde de tegenstanders aan en eiste veranderingen.

Santos en Londono ondertekenden de aangepaste overeenkomst in een theater in Bogota met een pen gemaakt van een kogel. Toeschouwers riepen: ,,Het is gelukt”. Het congres moet nog wel instemmen met het nieuwe pact. Uribe is boos dat er geen tweede volksraadpleging komt.