buitenland

Nieuwe premier benoemd in Zuid-Korea

Door ANP - 02 november 2016

SEOUL (ANP) – De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye heeft een nieuwe minister-president en een nieuwe minister van Financiën benoemd. De benoemingen komen op een opvallend moment, aangezien de vrouwelijke president in een schandaal gewikkeld is. Ze heeft toegegeven dat ze een vriendin inzicht heeft gegeven in vertrouwelijke documenten. Ze zou haar vriendin ook bevoordeeld hebben.

Oppositiepartijen zijn boos, omdat ze bij de benoemingen betrokken hadden willen worden en omdat ze vinden dat de president probeert om zo de aandacht af te leiden van het schandaal. De benoemingen worden ook gezien als een poging om het vertrouwen in haar regering te herstellen.

Kim Byong-joon, politiek adviseur onder de voormalige president Roh Moo-hyun, moet de rol van minister-president overnemen van Hwang Kyo-ahn. Dit is overigens vooral een administratieve functie.

Yim Jong-yong wordt de nieuwe minister van Financiën. Hij was voorzitter van de Financial Services Commission en neemt de functie over van Yoo Il-ho.