buitenland

Noodweer in Italië voorbij, zorgen blijven

Door ANP - 27 november 2016

ROME (ANP) – Het hevige noodweer dat Italië de afgelopen dagen teisterde en voor veel overstromingen zorgde is voorbij. De zorgen blijven voorlopig. De waterstand in de Po is gevaarlijk hoog en zal naar verwachting pas dinsdag dalen.

Tot dusver is een man om het leven gekomen, vier personen worden in verschillende regio’s nog vermist. Op Sicilië vond de politie wel een brommer en helm, de berijder is nog spoorloos. Verder wordt in Ligurië en Piemonte gezocht naar slachtoffers.

Vooral het noordwesten van Italië is zwaar getroffen. Daar werd donderdag code rood gegeven, de hoogste alarmfase. Volgens hulpdiensten zijn alleen al in Piemonte meer dan zeshonderd mensen hun huis kwijtgeraakt, de bewoners van sommige dorpen zijn van de buitenwereld afgesloten.

Over de financiële schade door de wateroverlast is weinig bekend. De boerenbond Coldiretti denkt dat in sommige streken van Sicilië door de hevige regen de helft van de sinaasappeloogst als verloren moet worden beschouwd. Natuurrampen hebben Italië de laatste tien jaar 14 miljard euro gekost.