buitenland

‘Nucleaire wond’ van Tsjernobyl afgedicht

Door ANP - 29 november 2016

PRIPJAT (ANP/DPA) – Dertig jaar na de kernramp in het Oekraïense Tsjernobyl is de ruïne van de ontplofte centrale afgedicht met een reusachtig omhulsel van roestvrij staal. Het Nederlandse bedrijf Mammoet was verantwoordelijk voor de logistieke megaoperatie, die dinsdag met ceremonieel werd voltooid. De afgelopen weken was het gevaarte centimeter voor centimeter richting zijn eindbestemming geschoven.

,,Yes, we hebben het voor elkaar gekregen”, juichte de Oekraïense president Petro Porosjenko. Het omhulsel van 165 meter lang, 260 meter breed en 110 meter hoog moet de komende honderd jaar radioactieve straling uit de ontplofte centrale tegenhouden. De betonnen sarcofaag die na de kernramp in 1986 werd gebouwd, begon scheuren te vertonen.

Porosjenko vergeleek het bouwwerk met de Eiffeltoren en het Vrijheidsbeeld, omdat het zo’n bijzonder stuk techniek is. Het is het grootste beweegbare object dat ooit door mensen is gebouwd.

,,Het is alsof een nucleaire wond die ons allen raakt is gedicht”, zei voormalig chef van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) Hans Blix.