buitenland

Oslo weigert garanties aan Snowden

Door ANP - 25 november 2016

OSLO (ANP) – Het Noorse hooggerechtshof heeft bevestigd dat Noorwegen geen garanties geeft aan de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden met betrekking tot zijn verblijf in het land. Dit berichtte het Noorse nieuwsmedium NRK. Snowden wilde via de rechter gedaan krijgen dat hij niet zou worden gearresteerd, wanneer hij in Oslo deze maand een mensenrechtenprijs in ontvangst zou komen nemen. Lagere rechters hadden al bepaald dat zo’n garantie niet mogelijk was.

Snowden werkte bij Amerikaanse inlichtingendiensten en hij deed in 2013 een boekje open de over afluisterpraktijken die er op zeer grote schaal gebruikelijk zijn. Hij wordt in de VS beschuldigd van spionage en het stelen van staatsgeheimen en riskeert daar dertig jaar cel. Snowden is naar Rusland uitgeweken.