buitenland

Paus benoemt 17 nieuwe kardinalen

Door ANP - 18 november 2016

VATICAANSTAD (ANP/DPA) – Paus Fransiscus benoemt zaterdag in de Sint Pieterskerk officieel zeventien nieuwe kardinalen. Het gaat om vijf Europeanen, vier Noord-Amerikanen, drie Afrikanen, twee Zuid-Amerikanen, twee Aziaten en een uit Oceanië.

Vier van de geestelijken, aldus het Vaticaan vrijdag, zijn ouder dan tachtig jaar. Dat houdt in dat ze bij de verkiezing van de volgende paus geen stemrecht hebben.

De benoeming van de pauselijke nuntius in de Syrische hoofdstad Damascus geldt als een verrassing. De betrokken aartsbisschop Mario Zenari zei tegen Radio Vaticana dat zijn bevordering mag worden opgevat als een teken van solidariteit met Syrië en zijn bevolking.

Op zondag sluit de paus het Heilige Jaar af dat in december 2015 begon.