buitenland

Peilingen: voorsprong Clinton gehandhaafd

Door ANP - 07 november 2016

WASHINGTON (ANP) – Hillary Clinton krijgt in een maandag gepubliceerde opiniepeiling van ABC News en de Washington Post de steun van 47 procent van de ondervraagden. Haar rivaal Donald Trump krijgt 43 procent. In een opiniepeiling van Bloomberg Politics Selzer & Company staat de Democratische presidentskandidate maandag ook aan kop, met drie punten voorsprong op de omstreden Republikeinse kandidaat Trump.

De uitslag van de peilingen verschilt niet veel van andere recente peilingen. ABC/The Washington Post noemen de voorsprong van Clinton stabiel. ‘Libertarisch’ presidentskandidaat Gary Johnson heeft 4 procent van de ondervraagden achter zich en Jill Stein van de Groene Partij 2 procent.

De voorsprong van Clinton is groter onder de ruim 40 miljoen kiezers die in het weekeinde al hun stem hadden uitgebracht (55 procent Clinton, 39 procent Trump). Maar dat zou Trump op de verkiezingsdag kunnen inlopen met late stemmers. Circa de helft van de kiezers wacht tot dinsdag. In die groep kiezers is 45 procent voor Trump en 43 procent voor Clinton, volgens de opiniepeiling van ABC News en The Washington Post.

Geen hoge dunk

Amerikanen hebben over het algemeen geen hoge dunk van de kandidaten die de Democratische en de Republikeinse Partij naar voren hebben geschoven. Bijna een op de vijf kiezers heeft een slecht oordeel over Trump én over Clinton. Ongeveer 60 procent van de kiezers die nog gaan stemmen, heeft een slechte indruk van Trump, 56 procent heeft dat van Clinton.

De percentages staan in schril contrast met peilingen voor de presidentsverkiezingen van 2012. Barack Obama (Democraat) en Mitt Romney (Republikein) kwamen in de peilingen van destijds nooit boven de 38 procent bij de vraag of mensen een slechte indruk van de kandidaat hadden. Begin november 2012 had meer dan de helft van de ondervraagden een goede indruk van Obama (54 procent) en van Romney (53 procent).

De opkomst is relatief laag bij Amerikaanse verkiezingen. Circa 220 miljoen van de 325 miljoen Amerikanen hebben stemrecht, maar slechts 146 miljoen staan als kiezer geregistreerd. Bij de vorige presidentsverkiezingen in 2012 stemden ruim 126 miljoen mensen, wat toen een opkomst van 57,5 procent was.