buitenland

Proces tegen Russische politicus Navalny over

Door ANP - 16 november 2016

MOSKOU (ANP/RTR/DPA) – Het proces tegen de Russiche oppositiepoliticus Alexej Navalny moet worden overgedaan. Het Russische hooggerechtshof heeft zijn veroordeling woensdag vernietigd en de zaak terugverwezen naar een lagere rechtbank. De Kremlincriticus is zelf niet blij met het vonnis. ,,Ze hadden de hele zaak nietig moeten verklaren”, zei hij.

Navalny ziet het besluit als een nieuwe poging om zijn politieke activiteiten te verhinderen. De uitspraak van het hof volgt op een kritisch vonnis van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), dat begin dit jaar tot de conclusie kwam dat Navalny geen eerlijk proces heeft gekregen.

De oppositieleider en zijn broer werden in 2013 veroordeeld voor verduistering van omgerekend 440.000 euro. Hij sprak van een politiek proces en ontkende alle beschuldigingen.

Uiteindelijk hoefde Navalny niet de cel in; hij kreeg vijf jaar voorwaardelijk. Maar door zijn veroordeling mocht hij zich niet meer kandidaat stellen voor verkiezingen. Zijn aanhangers hopen dat hij nu wel weer mag meedoen.