buitenland

Rusland stationeert raketten op Koerilen

Door ANP - 25 november 2016

TOKYO (ANP/DPA) – Rusland heeft zijn aanspraak op de Koerilen, een eilandengroep bij Japan, kracht bijgezet door raketten op de eilanden te stationeren. De Japanse premier Shinzo Abe is uiterst verbolgen over de actie en noemde het vrijdag ,,betreurenswaardig”, zeker nu de Russische president Vladimir Poetin op 15 december een bezoek aan Japan brengt.

Russische media berichtten eerder dat de strijdkrachten ter bescherming van de kust scheepsafweerraketten hebben geplaatst. Ook werden er Bal-raketten gestationeerd op het eiland Kunashiri. Dat is volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gedaan om de veiligheid te vergroten. Het onderstreept echter ook dat Moskou van mening is dat de Koerilen tot Rusland horen.

Japan maakt echter ook aanspraak op de eilandengroep. De strijd rondom de Koerilen is de reden dat Rusland en Japan na de Tweede Wereldoorlog nooit de vrede tekenden.