buitenland

Sancties Noord-Korea uitgebreid na kernproef

Door ANP - 30 november 2016

NEW YORK (ANP) – De VN-Veiligheidsraad is het eens geworden over nog strengere strafmaatregelen tegen Noord-Korea. Het gesloten Aziatische land heeft de VN-resoluties die het regime verbieden kernwapens te ontwikkelen herhaaldelijk met voeten getreden door toch kernproeven uit te voeren.

De sancties die de Veiligheidsraad woensdag afkondigde volgen op de vijfde en tot nog toe zwaarste kernproef. Door de ondergrondse explosie in september schudde de grond tot in buuurland China. De Amerikaanse geologische dienst mat een aardschok met een kracht van 5.3.

Tegen Noord-Korea waren al economische sancties en een wapenembargo van kracht. Daar komt nu een pakket bij. Zo mag het land geen koper, nikkel en zink meer exporteren en mag het land nog maar voor maximaal 400 miljoen dollar per jaar aan kolen uitvoeren. Elf functionarissen worden toegevoegd aan een zwarte lijst van Noord-Koreanen.