buitenland

Schulz bij vertrek Brussel: het was een eer

Door ANP - 24 november 2016

BRUSSEL (ANP) – ,,De Europese Unie is in mijn ogen het belangrijkste project van de eeuw. Als voorzitter heb ik geprobeerd bij te dragen aan de zichtbaarheid en democratische invloed van het Europees Parlement. Het was een eer.” Dat zei Martin Schulz donderdag in Brussel bij de officiële aankondiging van zijn vertrek uit Brussel.

De 60-jarige Duitse sociaaldemocraat wordt lijsttrekker voor de SPD in de staat Noordrijn-Westfalen voor de verkiezingen in de herfst van 2017, zo bevestigde hij eerdere geruchten. Schulz repte met geen woord over ambities om bondskanselier of minister van Buitenlandse Zaken te worden.

Zijn vertrek zet de deur open voor een nieuw gevecht om de hoogste posten in Brussel. Volgens afspraken moet zijn opvolger iemand zijn uit de Europese Volkspartij (EVP).

Esther de Lange, CDA-delegatieleider en vicevoorzitter van de EVP ,,verwelkomt” het besluit. ,,Na twee mandaten van 2,5 jaar is het tijd voor vernieuwing”, zegt ze.