buitenland

Spaanse premier presenteert kabinet

Door ANP - 03 november 2016

MADRID (ANP) – De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft donderdag zijn nieuwe kabinet bekendgemaakt. Veel bewindslieden blijven op dezelfde plek als tijdens zijn eerste regering, maar de nieuwe ploeg van veertien bewindslieden (inclusief de premier) telt zes nieuw gezichten. Vijf bewindslieden zijn vrouwen.

Rajoy heeft van de volksvertegenwoordiging de kans gekregen weer een regering te leiden, maar hij mist een meerderheid in de Spaanse Tweede Kamer. Hij moet nu telkens schipperen om aan gedoogsteun te komen.

Vicepremier blijft Soraya Sáenz de Santamaría. Luis de Guindos blijft op Economische Zaken. Financiën krijgt Cristóbal Montoro Romero. De minister van Defensie wordt nu een vrouw, María Dolores de Cospedal García. Alfonso Dastis Quecedo wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken en de burgemeester van Sevilla, Juan Ignacio Zoido, minister van Binnenlandse Zaken. Vrijdag wordt de regering officieel geïnstalleerd.

Rajoy van de Conservatieve Volkspartij (PP) werd eind 2011 premier. De PP verloor in 2015 de meerderheid. Met het tweede kabinet-Rajoy komt er voorlopig een einde aan de politieke impasse die tien maanden heeft geduurd.