buitenland

Spil in Petrobras-schandaal opgepakt

Door ANP - 22 november 2016

MADRID (ANP/RTR) – Het vermoedelijke financiële brein achter een groot schandaal rond de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras is gearresteerd in Spanje. Dat maakte het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag bekend.

De 43-jarige man wordt verdacht van witwassen en het doorsluizen van omgerekend 14 miljoen euro naar politieke partijen. Hij zou ook steekpenningen hebben betaald bij de aanbesteding van grote opdrachten binnen en buiten Brazilië.

De arrestatie is een grote opsteker voor ‘Operatie Carwash’, zoals de grootste corruptiezaak van Brazilië wordt genoemd. Bij het omkoopschandaal rond het semi-publieke oliebedrijf Petrobras zijn vermoedelijk tientallen politici en zakenlieden betrokken.

Een van de bekendste verdachten is oud-president Dilma Rousseff. Zij zou een onderzoek naar corruptie bij de oliemaatschappij hebben tegengehouden. In augustus werd ze afgezet door de Senaat.