buitenland

Terrorist El Bakraoui was ook ,,artnapper

Door ANP - 24 november 2016

BRUSSEL (ANP) – De dader van de terroristische aanslag op metrostation Maalbeek in Brussel, Khalid El Bakraoui, was ook betrokken bij de kunstroof uit het Van Buuren Museum in het Belgische Ukkel en de daaropvolgende geheime onderhandelingen om losgeld. Dat schrijft het tijdschrift Paris Match.

Het ging om een tiental schilderijen met een geschatte waarde van 1,2 miljoen euro. Dat gebeurde in 2013 terwijl El Bakroui onder elektronisch toezicht stond. Deze manier van geld vergaren wordt ook wel ,,artnapping” genoemd.

El Bakroui wilde via artnapping geld bij elkaar krijgen om de latere aanslagen te financieren. Volgens Paris Match deed een undercoveragent van de federale politie zich voor als tussenpersoon van de verzekeringen van het museum, om de daders te identificeren en om de kunstwerken terug te krijgen. Dat laatste is overigens nooit gelukt. De onderhandelingen liepen in mei 2015 vast.