buitenland

Tsunamiwaarschuwing Japan ingetrokken

Door ANP - 22 november 2016

TOKYO (ANP/DPA/RTR) – De tsunamiwaarschuwing die na de aardbeving in het noorden van Japan werd uitgegeven en waardoor veel mensen huis en haard moesten verlaten, is ingetrokken. Dat zegt het tsunamiwaarschuwingscentrum IOC. Er werd gevreesd voor een tsunami van zo’n drie meter hoog, maar die angst bleek ongegrond. Er is wel een kleine tsunami geweest. Golven van maximaal 1,40 meter hoogte klapten op de kust bij Fukushima, meldt de Japanse televisiezender NHK.

Door de aardbeving maandagavond kwam het koelsysteem van de kerncentrale Daini Plant bij Fukushima eerder dinsdagochtend korte tijd stil te liggen. Het koelsysteem zorgt ervoor dat gebruikte splijtstof in de reactor niet oververhit raakt. Daini Plant ligt 12 kilometer van de ruïnes van atoomcentrale Daiichi, die in 2011 na een aardbeving en tsunami totaal verwoest werd.

Er zijn nog geen meldingen van slachtoffers of schade aan een van de vele elektriciteitscentrales langs de Japanse kust. Wel is op veel plaatsen de elektriciteit uitgevallen.