buitenland

Veganisten woest over vet in Brits bankbiljet

Door ANP - 29 november 2016

LONDEN (ANP/RTR) – Duizenden Britse dierenvrienden zijn woedend over het nieuwe briefje van vijf pond. In het plastic waar het bankbiljet van is gemaakt zit een kleine hoeveelheid talg, bevestigde de Bank of England na vragen van consumenten. ,,Dit is onacceptabel voor miljoenen veganisten en vegetariërs in het Verenigd Koninkrijk”, vinden de opstellers en ondertekenaars van een petitie.

Binnen 24 uur ondertekenden 13.000 mensen de oproep aan de centrale bank om te stoppen met het gebruik van het dierlijke vet, dat soms ook in zeep zit. Vroeger werden er standaard kaarsen van gemaakt. In het geval van de bankbiljetten zit een spoor van talg in de gebruikte plasticsoort.

Het nieuwe briefje van 5 deed in september zijn intrede. Het is kleiner en veel sterker dan zijn voorgangers. Ook is het moeilijker te vervalsen dan traditionele bankbiljetten. Volgend jaar doet ook een plastic 10 pondbiljet zijn intrede.