buitenland

Vertrekkend CIA-chef waarschuwt Trump

Door ANP - 30 november 2016

LONDEN (ANP) – Als Donald Trump echt een streep wil zetten door de nucleaire deal met Iran, dan zou dat het ,,toppunt van domheid” zijn volgens vertrekkend CIA-chef John Brennan. De baas van de Amerikaanse inlichtingendienst waarschuwde de volgende president van de Verenigde Staten woensdag voor de risico’s in een interview met de BBC.

Tijdens de verkiezingscampagne zei Trump dat hij van het moeizaam tot stand gekomen akkoord over de nucleaire activiteiten van Iran af wil. ,,Ik denk dat dat rampzalig zou zijn”, zegt de CIA-baas. Het zou volgens hem juist de haviken in Iran in de kaart spelen. Als Iran vervolgens nieuwe pogingen gaat doen om kernwapens te ontwikkelen, kunnen andere staten volgen, vreest Brennan.

De vertrekkend chef van de CIA had meer waarschuwingen voor Trump. Zo doet hij er volgens Brennan verstandig aan om Russische beloften met de nodige scepsis te benaderen. Die zijn volgens hem in het verleden dikwijls niets waard gebleken.