buitenland

Voetbalfinale uitgesteld na vliegramp

Door ANP - 29 november 2016

MEDELLIN (ANP) – De Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol heeft de finale van de Copa Sudamericana tot nader order uitgesteld. De Braziliaanse ploeg Chapecoense, dat woensdag in de eindstrijd zou aantreden tegen de Colombiaanse club Atlético Nacional, zat aan boord van het vliegtuig dat maandagavond neerstortte in Colombia. ,,De Zuid-Amerikaanse voetbalfamilie is diep geschokt”, schreef de Conmebol dinsdag in een korte verklaring.

Bondsvoorzitter Alejandro Dominguez is op weg naar Medellin. Daar zouden Atlético Nacional en Chapecoense elkaar woensdag voor het eerst treffen in de finale van de Copa Sudamericana, de Zuid-Amerikaanse variant van de Europa League. De return stond voor volgende week in Brazilië op het programma. ,,Tot nader order zijn alle wedstrijden uitgesteld”, meldde de federatie.

Aan boord van het vliegtuig, dat onderweg was vanuit Bolivia naar vliegveld José Maria Córdova nabij Medellin, zaten 72 passagiers en negen bemanningsleden. Volgens onbevestigde berichten hebben zes passagiers de crash overleefd, onder wie zeker twee spelers van Chapecoense: de doelman en een verdediger. Vanwege het slechte weer is het voor hulpverleners moeilijk om de rampplek te bereiken.

Chapecoense eindigde vorig seizoen als veertiende in de Braziliaanse competitie, nadat het in 2013 was gepromoveerd naar het hoogste niveau. Het elftal van de 51-jarige trainer Caio Júnior drong in de Copa Sudamericana verrassend door tot de finale, door onder meer de Argentijnse topclubs Independiente en San Lorenzo uit te schakelen. Atlético Nacional, de opponent in de eindstrijd, liet dinsdag via Twitter weten mee te leven met de tegenstander.