buitenland

Afrikaanse leiders manen Jammeh te vertrekken

Door ANP - 12 december 2016

DAKAR (ANP/RTR) – De leiders van verscheidene West-Afrikaanse landen gaan dinsdag naar Gambia om tegen president Jahya Jammeh te zeggen dat hij zijn verkiezingsnederlaag moet accepteren en afstand moet doen van de macht. Dat heeft de regering van Senegal maandag bekendgemaakt. Liberia, Nigeria, Sierra Leone en Ghana sturen ook hun staatshoofd naar Banjul om Jammeh tot vertrekken te bewegen.

Jammeh heerst al 22 jaar in Gambia met harde hand en was ervan overtuigd dat hem een nieuwe termijn zou worden gegund. Tijdens de verkiezing anderhalve week geleden kreeg oppositieleider Adama Barrow verrassend de meeste stemmen. In eerste instantie legde Jammeh zich neer bij de uitslag maar vrijdag vocht zijn partij APRC die alsnog aan wegens onregelmatigheden.

De Veiligheidsraad van de VN komt maandag bijeen om de situatie in Gambia te bespreken.