buitenland

Al 26 tegenstanders Kabila gedood in Congo

Door ANP - 21 december 2016

KINSHASA (ANP/RTR) – Veiligheidstroepen van de omstreden president Joseph Kabila hebben minstens 26 betogers doodgeschoten in de hoofdstad Kinshasa en andere steden in de Democratische Republiek Congo. Dat zegt een waarnemer van Human Rights Watch. De betogers eisen het vertrek van president Joseph Kabila omdat zijn mandaat is afgelopen.

Oppositieleider Etienne Tshisekedi riep de inwoners van Congo dinsdag op om vreedzaam te protesteren en in opstand te komen tegen Kabila.

Officieel geldt er een demonstratieverbod en er zijn veel militairen op straat. Ook hebben de autoriteiten de meeste sociale media geblokkeerd.

Westerse landen zijn bang dat het Afrikaanse land opnieuw in chaos vervalt. Kabila, die sinds 2001 aan de macht is, laat zich in het openbaar zelden uit over zijn aanblijven. Zijn medestanders zeggen dat verkiezingen om logistieke en financiële redenen zijn uitgesteld.