buitenland

As van Fidel Castro is bijgezet

Door ANP - 04 december 2016

SANTIAGO (ANP/RTR) – De as van Fidel Castro is zondag bijgezet op begraafplaats Santa Ifigenia, op 2,7 kilometer van de kazerne waar hij zijn revolutie in Cuba begon. De staatsradiozender Radio Reloj liet weten dat dit in besloten kring is gebeurd.

Castro overleed vorige week vrijdag op 90-jarige leeftijd. Een militaire colonne bracht de urn met daarin de as van de overleden leider van de revolutie zaterdag de stad Santiago de Cuba binnen, gadegeslagen door tienduizenden mensen die langs de straten stonden opgesteld.

Met een kleine groep kameraden viel ‘El Commandante’ er in 1953 een kazerne aan. Die eerste slag draaide uit op een mislukking, maar zes jaar later kraaide Castro vanaf het balkon van het stadhuis in datzelfde Santiago de victorie. Hij regeerde het eiland vervolgens bijna een halve eeuw. Zijn broer Raúl nam in 2006 zijn taken over.