buitenland

Bemiddelaar bevestigt deal over vertrek Kabila

Door ANP - 30 december 2016

KINSHASA (ANP/RTR) – In Congo moeten voor het einde van 2017 verkiezingen worden gehouden. Huidig president Joseph Kabila zal daar niet aan meedoen en ook geen pogingen doen om met een grondwetswijziging een derde termijn voor zichzelf mogelijk te maken. Hij treedt na de stembusgang af.

Dat is de kern van een akkoord dat politici van regering en oppositie in het Afrikaanse land vrijdag hebben gesloten. Een bemiddelaar van de Rooms-Katholieke Kerk, die betrokken was bij de onderhandelingen, maakte het resultaat bekend. De hoofdlijnen werden vorige week al naar buiten gebracht door oppositieleiders, maar bleven toen onbevestigd.

Het mandaat van Kabila liep op 19 december af, maar hij bleef op zijn post.