buitenland

Betogers Dakota: we hebben nog niet gewonnen

Door ANP - 05 december 2016

NEW YORK (ANP/RTR) – Betogers tegen een omstreden oliepijpleiding over het grondgebied van een Amerikaanse indianenstam reageren terughoudend op het nieuws dat het plan op de schop moet. Ze vrezen dat de volgende Amerikaanse regering alsnog groen licht zal geven voor de aanleg van de pijpleiding.

Leden van de Sioux-stam van Standing Rock en hun duizenden medestanders vierden zondag nog de overwinning in North Dakota. Het geniekorps van het Amerikaanse leger, dat het miljardenproject overziet, had laten weten geen toestemming te geven voor de voorgestelde route.

De feestvreugde was van korte duur. Het bedrijf dat de oliepijpleiding aanlegt, Energy Transfer Partners, liet zondagavond laat weten niet van plan te zijn een andere route te zoeken. Ook het team rond de aankomende president Donald Trump gaf aan het besluit nog eens tegen het licht te gaan houden.

Meerdere activisten zeiden maandag te vrezen dat het besluit van het geniekorps hooguit een pauze betekent. De oliepijpleiding is in principe al af. Er ontbreekt alleen een gedeelte van ruim anderhalve kilometer onder het Oahe-meer.