buitenland

Boze boeren botsen met stakende zeelui Kreta

Door ANP - 09 december 2016

ATHENE (ANP) – Een staking van veerbootpersoneel die maar voortduurt, leidt tot chaotische toestanden op Griekse eilanden. Op de achtste dag van hun staking kwamen bemanningsleden van veerboten op Kreta hard in aanvaring met boze boeren. Die zijn het beu dat hun vrachtwagens met landbouwproducten niet naar het vasteland kunnen. Ze bekogelden de zeelieden in de haven van Heraklion vrijdag urenlang met vuurwerk.

De bemanningsleden beantwoordden het geweld met waterkanonnen. In de avond keerde de rust terug. Tot nog toe hebben de stakers vanaf Kreta slechts één schip laten uitvaren. Wat de boeren betreft moeten er veel meer uitzonderingen worden gemaakt. Zij zijn niet de enigen die last hebben van het gebrek aan veerboten. Op meerdere Griekse eilanden beginnen tekorten te ontstaan, bijvoorbeeld aan brandstoffen en medicijnen.

De zeelui protesteren met hun staking onder meer tegen belastingverhogingen. Ook eisen ze actie tegen zwart werk en willen ze minder tijdelijke dienstverbanden in hun branche. Hun vakbond heeft aangekondigd dat de staking nog zeker tot zondagmorgen duurt.